Prikaz 1–18 od 19 rezultata

Zlatnici i dukati u Beogradu po povoljnim cenama koje Vam nudi Zlatara Đorđević, odnose se na prave dukate finoće 900/999. Motivi na zlatnicima i dukatima iz naše proizvodnje su prepoznatljivi kod našeg naroda: Grb Srbije, Grb Nemanjića, Prvo Kupanje, čuveni zaštitnici u tradiciji naše kulture, Sveta Petka, Bogorodica, Sveti Nikola…


Dukati i zlatnici su vredan poklon za rođenje deteta, krštenje, venčanje, rođendan ili kao poslovni poklon.

Izaberite motiv za svoj dukat i poručite ga u našoj radnji u Beogradu (Zorana Radmilovića br. 1) ili putem telefona +381629528272. Rok izrade je 2-3 radna dana.Ulaganje u zlatnike i poluge je odličan način da diversifikujete svoj finansijski portfolio. Bez obzira da li želite da akumulirate veliku ili malu količinu, postoji nekoliko različitih načina za ulaganje u zlato. Ovaj članak će pokriti značenje zlatnika, proizvodnju zlatnih poluga i najbolje načine za njihovo skladištenje. Pre nego što odlučite da kupite ove plemenite metale, obavezno saznajte više o proizvodnji, tradiciji i kvalitetu različitih vrsta zlatnika.

Tradicija
Zlatni novčići i poluge su tradicionalni oblici valute. Njihova čistoća je 99,9 posto, a postoje hiljadama godina. Reč “bullion” potiče od francuske reči “bouillon”, što znači ključanje. U davna vremena, zlato je bilo standardni oblik valute, a njegova vrednost je definisana u zlatu. U modernim društvima, međutim, vrednost novca je definisana državnim propisima i fiat novcem.

Iako možda ne izgledaju vredni, postoje hiljadama godina. Korišćene su kao primarna valuta u starom Egiptu i bile su okružene statuama napravljenim od 22k zlata. Rimljani su koristili poluge kao oblik valute, a Lidijci današnje Turske takođe su ih koristili za čuvanje vrednosti i olakšavanje trgovine. Upotreba zlatnika za valutu datira iz 7. veka pre nove ere.

Značenje
Ako razmišljate o ulaganju u zlato, verovatno ste čuli i za zlatnike i za poluge. Ali koja je razlika između ovih vrsta investicija? Ovi plemeniti metali su tradicionalno korišćeni kao valuta u prodavnicama pre nego što su se kovali kao novčići. Zlatne poluge su zlato u svom nerafinisanom stanju i najstariji je oblik novca. Mnogi ljudi kupuju zlatnike u investicione svrhe i drže ih dugo vremena kako bi nadoknadili početnu investiciju i povratili maloprodajne marže. Kovnice novca naplaćuju nadoknadu na spot cenu, tako da period čekanja omogućava novčiću da dobije na vrednosti.

Razlika između zlatnih poluga i zlatnika često je nejasna novim investitorima. U suštini, zlatne poluge su zakonsko sredstvo plaćanja koje je 99,5% čiste i namenjeno je prodaji zbog sadržaja plemenitih metala, a ne zbog nominalne vrednosti ili kolekcionarske premije. Zlatne poluge se takođe izdaju u mnogo različitih težina, što im omogućava da se kupuju u velikim količinama. To im omogućava da budu raznovrsniji i privlačniji investitorima.

Proizvodnja
Cena zlatnih i srebrnih poluga se sastoji od dve komponente: spot cene metala i premije poluga. Premija se zasniva na faktorima ponude i potražnje na tržištu poluga, kao i na lokalnim, nacionalnim i globalnim ekonomskim uslovima. Ovo poslednje utiče na cenu poluga jer utiče na količinu raspoloživih zaliha. Ova premija je primarni pokretač premija zlata i srebra u polugama, koje mogu biti visoke ili niske.

Postoji nekoliko vrsta zlatnih poluga. Najčešći su London Good Deliveri šipke, koje imaju minimalnu finoću od 99,5% i teže najmanje 400 troj unci. Svaka šipka ima jedinstveni serijski broj, kao i pečat rafinerije. Londonska asocijacija tržišta poluga prati rafinerije koje su navedene na njegovoj dobroj listi isporuke. Ove poluge su najpopularnije vrste zlatnih poluga kojima se najviše trguje na tržištu.